Orbán Béla:

Shabbat Beháálotecha

A Menóra

Elhangzott a SÓFÁR Jesua HaMassiah-ban hívő Közösség szombati alkalmán 2013. május 25.



Hetiszakasz: 4Mózes 8:1-12:16, prófétai szakasz: Zakariás 2:14-4:7.

4Mózes 8:1-4 „És szóla az Úr Mózesnek, mondván: Szólj Áronnak és mondd meg néki: Mikor felrakod a mécseket, a gyertyatartó elé világítson a hét mécs. És úgy cselekedék Áron, és úgy raká fel mécseit, hogy a gyertyatartónak ellenébe világítson, miképpen parancsolta vala az Úr Mózesnek. A gyertyatartó pedig ilyen alkotasú: vert aranyból vala mind a szára, mind a virága; vert mű az; ama forma szerint amelyet mutatott vala az Úr Mózesnek, úgy készíték a gyertyatartót.

A Menóra, az lámpás (gyertya nem volt soha benne), olyan hét darab olajmécsesnek a formája, amelybe két helyről csőrendszerben folyik be az olaj, s világosságot áraszt. Amikor az Ószövetségből olvasunk bármilyen történetet, vagy bármilyen tárgynak a leírását, az a mai korszak eszközeinek a képmása és előképe, s nem a különféle gagyikra meg mütyürökre értem, amiket menóra címen lobogtatnak a nyakukban az emberek – miképpen a zsidók veszik a feszületet, hogy nehogy azt higgyék, hogy zsidók –, elértéktelenedik így a menóra szimbóluma is, éppúgy, mint a kereszt jelképe. Amikor bemegyünk egy ortodox zsinagógábaba, akkor nem találunk ott hétágú gyertyatartót, mert gyertyatartó menóra csak egyetlen egy van! Ott a szentélyben, azaz, Titusz serege által most Rómában van elvermelve – remélhetőleg nem valami csereáru lesz, hogy a zsidóságnak valamit el kell érte adni, valami rosszat el kell követnie amiatt, hogy cserébe azt visszakaphassa. Ez könnyen meglehet, mert a világvallások egyesítésénél, Ábrahám-gyermekei egyesítésénél, bizony nagyon jó fizetési eszköz a templom kincse: kicserélik, becserélik és ezeket egyesítő eszközökként használva összehozzák az egyistenhívő vallásokat.

 

A Menóra leírása Zakariás 4:11-14-ben: „És felelék, és mondám néki: Mi ez a két olajfa a gyertyataró jobb és bal oldalán? És másodszor is felelék, és mondám néki: Micsoda az olajfának az a két ága, amelyek a két arany cső mellett vannak, és öntik magukból az aranyat? És szóla nékem, mondván; Hát nem tudod-e, mik ezek? És mondám: Nem, Uram! És mondá nékem: Ezek ketten az olajjal felkenettek, akik az egész föld Ura mellett állnak.”

Isten hűsége, szeretete, ereje az, ami élteti olajjal a Menórát. „Nem erővel, nem hatalommal, hanem az én szellememmel, ezt mondja a Seregeknek Ura” – ezt jelzi a két olajjal tápláló oszlop is, két cső is, amely a hat edényt ellátja olajjal, hogy az tudjon adni világosságot. Aki maga elé veszi a Menórát, az láthatja, hogy ennek az alakja fára hasonlít! A zsidóság sokszor a hagyományaiban olyan kincseket hordoz, amelyet jó, hogy ha ismerünk! Miért vannak a Menóra ágai fához hasonlatosan kiképezve? A zsidóság nagyon jól tudja! Fordulópont az emberiség történetében, de mindenképpen a zsidóságban: az égő csipkebokor! Az égő csipkebokorra hasonlít! Ott is tűz volt, ott is kezdet volt, ott is Isten megmutatta magát! A Menóráról tudni kell, hogy az a szentélyben Isten előtt világított. Amikor a zsidóság a Menórát az égő csipkebokorral azonosítja, akkor látnunk kell ezt a csodát és szépséget: volt egy pont, ahol Isten megmutatta magát Mózesnek. Ez volt mindennek a kezdete, amikor kint a pusztában Mózes rácsodálkozott az égő csipkebokorra, hogy ég és nem ég el, s ott találkozott Valakivel. Valakinek a tüzével találkozott ott a csipkebokorban, s nem véletlen az egybeesés ezzel a szimbólummal: az első Menóra az égő csipkebokorban, az emberre világított, az embernek adott világosságot hogy lássa meg Istent. A teremtés is így kezdődik: „s lőn világosság”, az új kezdete mindig világossággal kezdődik. A pusztában világossággal és csodával, amikor a csipkebokor képében a Menórában Isten meglátszódik, akkor egy új kezdődik a mi életünkben is, mert megjelenik Ő, és meglátjuk Őt, a pusztában megjelenik Ő és nem tudjuk, hogy ki Ő, csak azt látjuk, hogy valami érthetetlen és ismeretlen dolog van előttünk, valami ég és nem ég el.

 

Ézsaiás 11:1-2: „És származik egy vesszőszál Isai törzsökéből, s gyökereiből egy virágszál nevekedik. Akin az Úrnak szelleme megnyugoszik: bölcsességnek és értelemnek szelleme, tanácsnak és hatalomnak szelleme, az Úr ismeretének és félelmének szelleme.” A Menóra hat ága, a hetedikre világít! Ezek Krisztus jellemzői, mert „születik egy vesszőszál”. Mózes a pusztai csipkebokorban Vele találkozott, Aki megmutatta Isten világosságát, a világossággal kezdődő teremtését, a zsidó népnek az elhívását és az egész világra kiterjedő Isteni kegyelemnek az elindulását.

Valamikor azt mondtam, hogy „ti vagytok a Menórák” – bizony vissza kell vonnom. Nem lehetünk Menórák, csak hasonlíthatunk rá! Menóra csak egy van, ott, bent a szentélyben! S az a templom, ami ma nem kőből van, hanem szellemi templom, ahol ott van a Menóra, oda  te nem mehetsz be most se! Akkor volt az a  hétágú gyertyatartónak nevezett Menóra, ami most fogságban van, de Valaki, akire jellemző ez a hat ág: bölcsesség, értelem, tanács, hatalom, az Úr ismerete és félelme és a hetedik Önmaga, most Isten előtt világít! Egyszer megmutatta magát a csipkebokorban, és most téged mutat Isten előtt!

Én nem lehetek Menóra, mert nincsen bölcsességem! „A bölcsesség kezdete Isten ismeretének a kezdete”.  Sokszor találkoztam Vele, sokmindenben érzem az Ő teremtő és mindenben áldó kezét, de én nem ismerem Istent. Megismerhetetlen számunkra, mert olyan hatalmas és olyan nagy! Én nem lehetek bent, ez az ág már kiesett, nem világíthat! De az értelmem se, mert minden, amit tesz Isten, azt emberi ész fel nem foghatja!

A tanácsnak és a hatalomnak a szelleme”. Én  nem tanácsolhatok, hiszen van, mikor magam pörgök körbe, hogy „Uram, segíts!”, nekem nincs hatalmam ott a szentélyben,  nem hordozom magamban a tanács szellemét, én, aki sokszor magamon nem tudok uralkodni! Hogy mehetnék én a szentélybe? Én, aki csak részleteiben ismerem az Urat, nem lehetek Menóra, egyikünk se lehet Menóra! Egyetlenegy Menóra van: Jesua HaMassiah, aki ott bent a szentélyben rámutat a kenyerek asztalára, azokra, akik Isten előtt vannak. Ő az, akiben mind a hét ág ott van! Ő az, aki előre világít, mint ahogy a mózesi könyvben el van rendelve, az Atyára világít. Ő van bent a szentélyben, s te azért lehetsz bent, mert valamit kaptál ezekből a fényekből, a magad kis csipkebokorjában kaptál egy kis ismeretet: találkoztál Istennel, megérezted Jesua HaMassiah-nak és a Szent Szellemnek a vezetését, és ezt visszaadod hálával, bűnbánattal. A Menóránál, Isten előtti fény, Jesua HaMassiah visz téged oda, a te áldó szavadat, bűnbánatodat, mindazt, amit megértettél Istenből, az Ő hatalmát, az Ő bölcsességét, az Ő tanácsát.

 

Ma, a szellemi templomban visszafele szól a Menóra, nem úgy, mint a csipkebokor! Csipkebokor egyszer volt a mi életünkben, Izrael életében is, Mózes életében is csak egyszer volt, s azt a tűzoszlop váltotta fel. Egyszer volt, amikor világított, amikor megmutatta Isten magát Jesua HaMassiah-ban a Szent Szellem által, hogy utána téged, a te ismeretedet, mindazt amit kaptál, azt bevihesse a szentélybe, az oltárra, oda, ahol ma is Ő ott szolgál. Csak Általa mehet be a szentélybe a hálám, az áldozatom és a bűnbánatom. „Köszönet a hat lángért és a hétért, köszönöm, hogy van bent Valaki, aki világít, aki rám világít”, mert ott vagyok az asztalon, és rám világít Jesua HaMassiah, miközben  szól az Atyának: „Itt vannak Előtted”. Ő világít a kenyerek asztalára és Istenre! Ő van bent a szentélyben, az egyetlen Menóra, Jesua HaMassiah, akiben ez a hat, illetve hét láng van, amely a mi világosságunk, amely által lehetünk új teremtményekké, hogy a Teremtő Istennek hálát adhassunk, hogy új szívvel és érzelmekkel áldott meg bennünket, s megszabadított és megtisztított bennünket a mi óemberünktől!

 

Jesua megmutatja magát, hogy utána Ő tudjon téged megmutatni! Isten megmutatta Őt az égő csipkebokorban Mózesnek, és Mózesen keresztül az egész világnak, hogy egyszer te is ott legyél bent, s Ő rád világíthasson, akiben ez a szellem, a hét ág minden része teljesség! Rádvilágít, mert ott vagy az asztalon, a kenyerek asztalán! Ő megvilágít, hogy te is világíts, hogy te legyél az, akit a Főpap, Jesua HaMassiah képvisel bent a szentélyben, az oltáron! Olyan sokszor nem értjük ezt, s mi akarunk világítani Menóraként, mi akarunk jelképekként csillogni! Egyetlenegy Menóra van– igaza van az ortodox zsidóságnak –, nem lehet többet csinálni, hat ágút, tizenkét ágút igen, de hét ágút nem! Nem te mész, hanem Ő visz téged! Nem te vagy a szentélyben, hanem Ő megy be a szentélybe veled! S ha látunk egy kicsi fényt, akkor megértjük, hogy nem vagyunk bölcsek, nincs bennünk értelem, csak kapisgálunk valami keveset Istenből, aki megmutatta Önmagát a Fiában. Abban a Menórában, amelyben minden ág ég, Ő megmutatta, hogy kicsoda Isten bölcsessége, tanácsa és hatalma! A Menórában Isten önmagát mutatta meg, úgy, mint a csipkebokorban Mózesnek. Kicsit lejjebb kellene szállni a lóról, s kimondani alázattal, hogy „nem én vagyok a fény, legfeljebb visszaverem az Ő a fényét, mint egy bolygó az égen, az Ő fénye látszik rajtam”. Be kell vallanom, hogy ezeknek a lángoknak csak valami gyenge ismerője vagyok. Valamikor rám világított a csipkebokorból, s ott álltam, hogy „mi ez?”, s akkor megszólalt: „Vagyok, aki vagyok”. Megszólalt neked is és még másoknak is, amire neked kell visszaválaszolnod: „Uram, megértettem azt, amit rám világítottál”.

 

A bölcsesség nem azt jelenti, hogy hány iskolát, teológiát végeztél, az, hogy értelmes vagy, nem azt jelenti, hogy mennyi az IQ–d, az, hogy tanácsos vagy, nem azt jelenti, hogy milyen poziciód van! Az, hogy a hatalomnak a lelke vagy, az nem egy hiearchiát jelent egy piramisban, egy egyházban! Ez mind-mind Istent jelenti! Itt érted meg a „nem erővel és nem hatalommal”-nak a lényegét: mind-mind Istent jelenti, és Isten megmutatta önmagát Jesua HaMassiah-ban. A Menóra mind a hat ágában lévő fény mind Istenre világít! Isten bölcsessége, tanácsa mind Jesua-ban, a hetedik ágban fókuszálódik, összesedik! Isten összes ajándéka mind Jesua HaMassiah-ban, Krisztusban látható, s az Ő teljessége viszont Istenre világít! Az Atyára világít a Fiú, a hat ág a hetedikre világít! Az Atya és a Fiú együttműködéséből érezhetjük és láthatjuk a szellemünkben Isten bölcsességét és hatalmát. Mind a hat lángját láthatjuk és érezhetjük az életünkben! Kapunk valamit, ami az Atya és a Fiú között van, mert a harmadik Láng, a Szent Szellem, téged az értelem ajándékával áld meg. Nem leszel értelmes, csak megérted azt, hogy miért vagy a földön, mi a feladatod, mi a szolgálatod, mit tettél rosszul. Mindenben megvilágít – ezek az ároni áldások – „Ő világosítsa meg rajtad az orcáját!”, hogy lásd meg Krisztust, hogy a többi hat ág fényének összességében maga Krisztus, aki Isten ismeretében és bölcsességében, értelem lelkével Isten minden akaratát és tervét ismeri és betölti. Jesua HaMassiah-t kell megismernünk ahhoz, hogy el tudjuk mondani, hogy láttuk Istent. Neki kell megvilágítani a mi életünket, hogy el tudjuk mondani, hogy „van világosságom”, de ez a világosság nem a tied! A te világosságodnak ott a helye bent a szentélyben, ahol viszont Ő rád mutat: „Itt van az enyém!”. Mutat-e rád is Jesua HaMassiah? Ő ott a szentélyben, nemcsak az Atyára világít, hanem az Ő fénye a kenyerek asztalára is rámutat! Ott vagyunk-e az ádozati asztalon, jelen vagyunk-e Isten emlékezetében?

 

És gyönyörködik az Úrnak félelmében, és nem szemeinek látása szerint ítél, és nem füleinek hallása szerint bíráskodik”. Ez Jesua HaMassiah, a kegyelem Istene, akinek minden fényessége kibontakozik! Módosítani kellene a gondolatainkon: nem vagyok bölcs, nem vagyok értelmes, nem tudok semmi tanácsot adni, nincs semmi hatalmam, az Urat se ismerem és se nem félem igazából! Ha ezt kimondod, akkor végre az Ő világossága tud fényeskedni és nem a te rivalda fényed! Akkor nem állok Krisztus helyébe, és nem a világnak mutogatom az én fényességemet és nagyságomat! Ebben az alázatban lehetsz bent a szentélyben! Mindaz, ami a tied, az nem a tied, az a fény, amit kaptál, azt csak azért kaptad, hogy bent fényeskedjen a szentélyben. Minden, amit kaptál, Istené,kerüljön a helyére bent a szentélyben! Igen, világíthatsz ebben a világban, de hétágú nem lehetsz! Mint egy bolygó, ami tükrözi Krisztus szellemét, azt a fényességet, ami a világ világossága, tükrözheted, de nem te vagy az! Ha azt akarjuk, hogy Isten újat teremtsen, újat kezdjen, akkor alapvetően le kell tennünk mind a hat olajat. Lehet, hogy IQ-ban, kilóban, deciben nagyon jó vagyok, de itt Isteni mércék vannak! Ki kell mondanom, hogy Istent épp’ hogy csak, hogy valamennyire ismerem, s ha ezt ki tudod mondani, akkor benned kell lennie a vágynak is: „szeretnélek megismerni Istenem!”. Én nem értek semmit, de Istenem, olyan jó lenne megérteni azt a kis dolgot, amelyre itt vagyok egy pár évtizedre ezen a földön, egyáltalán, mit akarsz velem és miért van ez az egész. S akkor azt mondja: „Tudd meg, hogy ki vagy és mi a feladatod!” S a te igen-ed már ott van a szentélyben, mert a világ Ura viszi a te szavadat, s arra ráteszi a pecsétjét, hogy „legyen!” – mert „a világosság legyen” és „lett”. Isten így akar teremteni, hogy ad valamit, hogy az bekerüljön Őhozzá a szentélybe, hogy arra igent tudjon mondani. Az a világosság, amit kapsz, töredéke az egész Isteni lénynek, de neked elegendő arra, hogy ott legyen bent az életed azon az asztalon, amely a szentélyben van, s Isten, mint egy kóserított pecsétet rád teszi az Ő igenjét. Isten teremteni akar – ezért adta; újat akart kezdeni Mózes idejében, ezért adta az égő csipkebokrot; és azért adta az Ő Fiát, hogy a te igen-ed ott legyen bent a szentélyben! A te igen-ed a teremtés, a kezdet, mert Isten nem dirigál neked, hanem azt mondja, hogy „tudod, hogy mit kell tenni?”, „ismersz Engem?”, „érted már?” S a Szent Szellem mindenre elvezet! Megismerheted magad, megtudhatod a feladatodat, és ha te kimondod, hogy igen, akkor megismerheted a bűnödet és kimondhatod, hogy nem – az ott van az oltáron Jesua HaMassiah fényénél, és világít Istennek, mert az Ő hálaadása és rád mutatása az a te életed! Az életed Isten előtt Krisztus kezében és a világban Krisztus uralma alatt van, mert nem te mentél be az oltárhoz a szentélybe, hanem téged vitt be Ő, Önmaga által! Azért ad némi bölcsességet, némi értelmet, s ad némi hatalmat, hogy történjenek dolgok is (rendkívüliek is), hogy megismerhesd Őt! Nem a tied az az erő! Ismerd meg magadat, légy engedelmes és alázatos, és tisztulj meg, hogy bekerülhess a szentélybe, ahova te nem léphetsz be, de a szellemed beléphet az Ő kezében! Aki rád világít, aki a te Urad, úgy visz be téged Isten elé a szentélybe, hogy „Íme, lásd Atyám” és „Atyám, köszönöm, hogy a Te akaratod érvényes lett!” míg a te feleleted Jesua HaMassiah-nak szól: „Uram, feladom”. Nem alfába megyek le, csak abszolút nullába: „nem vagyok senki!”

Mindaddig, amíg okos, bölcs és erős voltam, sok mindent elértem az életben. Voltak Himaláják, zuhanások – minden volt! Változatos volt. Ha könyvben megírnám, akkor nem adnák ki, mert azt mondanák, hogy hazudok, vagy hogy ilyet nem adnak ember kezébe, mert olyan ronda. Amikor Isten odarakta a világosságot, az én csipkebokromat, akkor rájöttem, hogy én Istent nem ismerem. Beszélek Róla sokat, de nem ismerem, hiszen túlélési technikákat használok! Vártam, hogy túléljem az életet – magyarul a halálba siettem! Mindenki ezt csinálja: „majd ha nyugdíjas leszek”, „ez a nap is eltelt” – Ez öngyilkosság! Ha meg akarom úszni az életet, akkor a halálba megyek! Hú de szuper okos vagyok! „Én nem értek semmit Uram, csináld úgy, ahogy akarod, én nem értek hozzá!” „Mond meg, hogy mit csináljak, s akkor azt megcsinálom, mert én magamban tanácstalan vagyok.” Én erős? – Hát a kocsmaajtóba mágnes volt, úgy berántott, ahogy kellett! Hol voltam én erős? Amikor nem volt cigerettám, akkor nyakkendővel a nyakamon csikket szedtem a buszmegállóban, amikor nem látták! Hatalmasan erős voltam, olyannyira, hogy az első nő ledöntött! Most akkor mi is vagyok én? Amikor Isten szépen szembesített, hogy „ember, te, aki a pusztában vagy, kellene beszélnünk” – nem számon kért, hanem azt mondta, hogy „itt vagyok”, vagyis nem azt mondta, hogy „itt vagyok”, hanem láttam az égő csipkebokrot, hogy valaki szólt! Hát így kezdődik mindenkinél, ott a csipkebokorral! Jesua neked megmutatja Önmagát, hogy utána téged mutathasson meg az Atyának! Amikor abszolút nulla lettem, akkor lett belőlem valaki, akkor kezdtem el élni, pedig addig én nagyon okos, bölcs és erős voltam! Ma már kinevetem azt a régit, nem azért, mert közben az idő vasfoga elhúzott fölöttem, hanem azért, mert ha az ember egyre inkább őszinte és egy pár évet megél,  akkor rádöbben, hogy „dehogy vagyok én az!”.

 

Hatalomért, bölcsességért sír az egész világ, azért megy a hajtás, mert mindenki isten akar lenni! Kicsiben és nagyban is működik ám ez! A négyéves kisfiam is kimondja, hogy „apa, ehhez te nem értesz”! – Negyvennégy évesen mit fog mondani!? „Szuperman vagyok!”? Biztos, hogy ő is végig fog ezen menni! Te min mentél keresztül, amikor felfújtad magad, mint a vaddisznó ijedtében? Bedugom a fülemet és mondom a magamét, és „olyan szuper okos vagyok” – ez a mai kor szelleme! De ki hallgat rátok? Mindenki okos és erős, mindenki isten! Nagy baj van: nem látszik Isten fénye! Nem látszik rajtunk az a fénye, amely bennünket alázatossá, kicsikké tesz, az aki bennünket erőssé tesz (nem fizikailag és érzelmileg), aki nem erővel és hatalommal, hanem másképp győzi meg ezt a világot, amiben te csak egy eszköz vagy. Kevesen vannak, akik ki merik mondani, hogy „Uram, nélküled semmi vagyok!”, s az, aki ezt ki tudja mondani, az valóban nagy lesz és a legszebb helyen találja magát – ott bent, Krisztus kezében az Atya előtt! Nincs ennél jobb hely, de oda csak úgy juthatsz be, ha megszűnnek az idegen tüzek és fények! De sok minden élteti a mi kis menórácskánkat! A hit és a hűség olajai töltekeznek bennünk? Az érdek, a haszon  és mondhatnám tovább az egész bakói olajmezőt!

 

Jesua HaMassiah a mi Menóránk, Ő volt, aki megállt, amikor a pusztában elcsodálkoztál, hogy „mi ez a világos fény ami ég?” Most, hogy csodálkozol, kijavítom a gondolataidat: nem „mi ez”, hanem „Ki ez”, „Ki Ő?” – „Ő az!”. Egyetlen szándék és akarat van, ami Istentől van: a pusztába kivisz, ahol számodra érthetetlen dolgok történnek (ami ég, az nem ég el, stb.), s az a terve Istennek, hogy az a tűz bent világítson majd. Kijött a csipkebokorhoz, hogy bevigyen téged a szentélybe! A csipkebokornál elvagyunk, „valaki meglepett”, igaz, hogy „nem értem”, jó vallásossá vagy karizmatikussá is válhattam – valami nem történt, nem fejeződött be, amikor maga a karizmatikusság lehet hatalom, a Szent József teológiából lesz bölcsesség, nem történt meg a szentélybe való bemenetel, egy másik szentély épült. Valaki találkozott a csipkebokorban a világ Urával és azt  hitte, hogy ő az úr – rosszul használta a világosságát – önmagát világítva, másoknak mutogatva! Meg kell változnunk!

 

Annyit kérek Istentől, hogy ha valaha is jön belőlem egy olyan érzés, hogy milyen okos és bölcs voltam, állítson meg Isten. Ha valaha is azt mondom, hogy mindent értek és tudok, tegyen butává Isten, mutassa meg, hogy nem értem! Ha valaha is hatalmaskodni akarok bárkin is, és a saját tanácsomat akarom adni, akkor szégyenüljek meg egy gyerek által, vagy egy akármilyen tudattalannak mondott ember által is! Tegyen alázatossá, azért, hogy az Urat megismerhessem mégjobban, s hogy félelemmel nyúljak akár az Igéhez, akár bárkihez és bármihez! Nem akarok idegen tüzet!” Nem akarok, ember vagyok, ezért kérem, hogy az én szellememet ez a Menóra úgy, ahogy van, tegye teljes hatalma alá, mert csak Vele együtt lehetek a szentélyben, csak Vele együtt biztos az én életem, csak akkor mondhatom ki a legszebb állapotot, hogy „nem vagyok, mert Ő van!”. Ezt adja meg Isten mindenkinek: csak Ő legyen mindenben! Ő, aki bölcs és érti Isten értelmét és meg is mutat belőle, legyen Krisztus a Krisztus, a Messiás a Messiás! Hálát adok, ha egy kicsit valamiben kezdek Hozzá hasonlítani; megértem az Ő hatalmát, és talán tud használni is valamiben, valahogy, engem, a senkit! Megértem az Ő szándékát – Őérte, Őbenne, Őáltala – és valamit megértek ebből az egészből! Tegyen minket mentessé minden hatalomtól!

 

Ha most durváskodni akarnék, ezt az Ézsaiás 11:2-t vádbeszédként is elmondhatnám! A karizmatikusság nem hatalom; a Szent Szellem, ami betölti az embert, az nem hatalom, bár Isten használhat bennünket ezáltal, de ettől még nem leszek első osztályú mindenek felett levő bölcs tanácsadó, hanem engedem Krisztust Krisztussá lenni az életemben. Lehet vádbeszédként is mondani a Menóra mind a hét ágát, Krisztus helyett krisztusok, a Bölcsesség helyett más bölcsességek, a Tanács helyett tanácsolások, Hatalom helyett hatalom, Félelem helyett félelemfokozás... van gyülekezet, amely a félelemre épül, és nem Isten félelmére, van ahol a nagy okosságra, amely nem tanács és nem ismeret – valaki beállt Krisztus és az ember közé, s kitűzte önmagának a keresztet, ellopván még az olajat is (a hit, az másban levő hit, és a két olajt adagoló is egészen másé)!  

 

Ahogy Jesua HaMassiah-n az Úrnak a szelleme megnyugszik – a bölcsesség, értelem és a többi hatnak a szelleme –, úgy nyugodjon meg Isten akarata Krisztus által rajtam is, s ekkor nyugodt lehetek, mert ott vagyok a szentélyben Isten előtt! Jesua HaMassiah kezében Isten nekünk örök életet, örök világosságot ígért! Az örök világosság az nem a katolikus ceremónia, hanem az a Menóra, akit Jesua HaMassiah-nak hívnak! Ebből az örök világosságból itt a földön valami kis fényt mindig kaphatunk, s azt, amit Ő megvilágított, az megváltozott és megszentelődött és a szellemünkben olyan változást hozott, ami az örök élet során is maradandó marad, miközben minden emberi és testi elmúlik! Nem mi vagyunk a Menóra, egy Menóra van csak, aki ott világít most is az Atya előtt! Rám is és rád is világít-e most? Ott vagyunk-e, oda vitt-e bennünket a szentély belsejébe, a bűnbánatunk, a hálaadásunk és mindaz miatt, amit a hét ág, a világ világossága megvilágított?


 


 

 

 

 


HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2013 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő közösség
JHVH  NISSZI Szolgálat